Den 1 juli 2024 trädde en uppdatering till FN:s regelverk för typgodkännande av däck i kraft (UNECE R117.04). Denna uppdatering ställer högre minimikrav på däckens prestanda inom ett flertal områden. Bland annat införs ett nytt test för våtgrepp i slitet skick. Däcken som ska typgodkännas behöver nu testas för våtgrepp vid 2 millimeter återstående mönsterdjup mot ett referensdäck för att säkerställa att däcken håller en miniminivå även i slitet skick.
En däcktillverkare som länge har rekommenderat sina kunder att köra så länge som möjligt på sina däck är Michelin. Richard Andermyr, hållbarhetsansvarig på företaget, berättar att de förespråkar maximalt nyttjande av deras produkter.
– Som vi ser det är det lagstadgade lägsta mönsterdjupskravet satt av en anledning. Vi tillverkare behöver konstruera däck som levererar kvalitet hela vägen ner till 1,6 millimeter, säger han.
Många däcktillverkare rekommenderar dock sina kunder att köpa nya sommardäck en bra bit innan mönstersdjupsgränsen är nådd. Den främsta anledningen är att vattenevakueringsegenskaperna blir sämre, vilket ökar risken för vattenplaning.
– Alla däck är kompromisser. Det är fysiskt omöjligt för ett däck att vara bäst på allt, eftersom egenskaperna bygger på motsatsförhållanden. Däremot förändras ett däcks egenskaper under tiden det används på ett sätt som gör att för- och nackdelarna byter plats. Ett och samma däck kan alltså vara i princip lika bra ur ett helhetsperspektiv under hela däckets livslängd, bara det att vissa egenskaper blir sämre medan andra blir bättre, säger Andermyr.
Användningsfasen står enligt Michelin för drygt 80 procent av ett däcks miljöpåverkan. Om alla bilägare i Europa bytte ut sina däck vid 1,6 millimeter istället för vid 3-4 millimeter, som många tillverkare rekommenderar, så skulle den totala däckförbrukningen i regionen kunna minska med 128 miljoner däck per år. Satsningen skulle minska CO2-utsläppen med cirka 6,6 miljoner ton, enligt en studie från Ernst & Young (2017). Besparingen beror utöver det utökade nyttjandet av däcken också på att däckens rullmotstånd i slitet skick är cirka 20 procent lägre än i nytt skick. Körning med lågt mönsterdjup drar alltså cirka 4 procent mindre energi.
Hållbarhet vs. säkerhet
Motsatsförhållandena mellan vissa däckegenskaper gör att det är omöjligt att uppnå maximal hållbarhet och maximalt grepp och samtidigt. Grepp bygger på friktion och det medför automatiskt ett slitage. Michelin arbetar aktivt med att hitta sätt att öka slitagetåligheten i sina däck, utan att det påverkar säkerheten.
– Slitagehastigheten på däck mäts i antal milligram däckmaterial som slits per kilometer. Kan vi öka slitagetåligheten kan vi också minska originalmönsterdjupet på däcken, vilket medför minskat rullmotstånd och således bättre bränsleeffektivitet/räckvidd. Det handlar om att hantera fördelar och risker på ett sunt sätt för både säkerhet och miljö, säger Andermyr.
Hur påverkas risken för vattenplaning av att mönsterdjupet minskar?
– Den risken ökar något, men piskar det hårt regn på rutan ska man alltid sänka farten. Det finns inte några däck som är garanterat vattenplaningssäkra, precis som det inte finns några bilar som är 100 procent krocksäkra. Vattenplaning är en kombination av hastighet, kontaktyta, vikt och vattenevakueringsförmåga. Sänker man farten när det regnar så undviker man vattenplaning och kan samtidigt dra nytta av många andra fördelar med att köra med lågt mönsterdjup, säger Andermyr.
Nokian Tyres rekommenderar marginal
När är det enligt er dags att byta sina sommardäck?
– När mönsterdjupet har passerat 4-millimetersgränsen. Det är en fråga om säkerhet, säger Emil Sundholm, produktchef.
Hur ser ni på frågan ur säkerhets- och slitageperspektiv?
– Säkerhet är vårt ledord och alltid vårt största fokus. De två frågorna går hand i hand, genom att öka slitstyrkan i däcken så ökar man också säkerheten.
Kan ett sommardäck vara lika bra vid den lagliga gränsen på 1,6 millimeter som när det är nytt?
– Ja, ett däck med 1,6 millimeters mönsterdjup kan ha fördelar jämfört med ett nytt däck. Till exempel kan du få lägre rullmotstånd och bättre grepp på torr asfalt. När det kommer till vattenplaning blir det dock stor skillnad, där är det främst mönsterdjup som hjälper. För att kunna tränga undan större mängder vatten mellan vägbanan och däcket behövs ett större mönsterdjup.
Vad ska man som konsument tänka på när däcken börjar att närma sig den lagliga gränsen?
– Framför allt att risken för vattenplaning är överhängande. Man kan inte motverka vattenplaning enbart med en viss typ av gummiblandning utan det är mönsterdjup som hjälper.
Vad kan man göra för att maximera livslängden på sina däck?
– Först och främst se till att man kör på rätt däcktryck. Kontrollera trycket med jämna mellanrum så att trycket inte blir för lågt. Man bör också tänka på att lagra däcken på ett korrekt sätt mellan säsongerna, till exempel på ett däckhotell.
Hankook förespråkar skifte vid 3 millimeter
När är det enligt er dags att byta sina sommardäck?
– Vi rekommenderar att man byter ut sina sommardäck vid 3 millimeters mönsterdjup. Förmågan att tränga undan vatten minskar betydligt, vilket ökar risken för vattenplaning drastiskt, säger Christine Silfversparre, nordisk kommunikationschef.
Gör ni något för att förbättra vattenevakueringsegenskaperna på däck med mindre mönsterdjup än 3 millimeter?
– Vi jobbar kontinuerligt med att förbättra våra däck, bland annat genom nya gummiblandningar och utveckling av 3D-printade mönster som ändrar utseende efter slitage. Men i slutändan är mönsterdjupet en av de viktigaste faktorerna för att effektivt avleda vatten och förhindra vattenplaning.
Vad bör man som konsument tänka på när däcken börjar att närma sig den lagliga gränsen?
– Man bör anpassa hastigheten vid vått väglag. Ju mindre mönsterdjup man har desto större är risken för vattenplaning.
Vad kan man göra för att maximera livslängden på sina däck?
– Man kan se till att ha rätt däcktryck, rotera position på däcken, kontrollera att hjulvinklar och hjulupphängning är okej.
Hur ser ni på frågan om när man bör köpa nya sommardäck ur ett säkerhets- och hållbarhetsperspektiv, i och med att det blir motsatsförhållanden?
– Vi förstår att det finns en balans mellan säkerhet och hållbarhet. Även om det är mer hållbart att använda däcken ner till 1,6 millimeter prioriterar vi på Hankook säkerheten först i alla lägen. Genom att utveckla däck med lågt rullmotstånd och använda återvunna material strävar vi efter att minska vår klimatpåverkan samtidigt som vi upprätthåller hög säkerhetsstandard.
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 2 2025.