Vid bilhaveri berättar Ted Petterson, bärgare på Donalds bilbärgning,att du ska lämna din bil så fort som möjligt och ta dig till en säker plats, helst bakom vägräcket.
Så undviker du att råka illa ut i vintertrafiken: SOS Internationals viktigaste tips om olyckan är framme
Nyheter
07 december 2022
Text: Elise Rangstedt
Det går att göra nya bilar, men inte nya människor. Personlig säkerhet är allra viktigast när det blir oväntat stopp mitt i bilfärden. SOS International går igenom vad som bör göras när bilen står still på en trafikerad väg i vinter.
Slut på bränsle eller el, ett punkterat däck eller oroande röklukt kan vara orsaker till att bilen plötsligt tvingas till att stoppa på vägen. I bästa fall hinner du rulla ut i vägrenen eller ännu bättre till en SOS-ficka. Det är lätt att gripas av panik och ta ogenomtänkta beslut när trafik susar fram i uppåt 120 km/h.
Ted Petterson, bärgare på Donalds bilbärgning, som ingår i SOS Internationals vägassistansnätverk, har sett många riskfyllda bilhaverier. Han säger att det gäller att komma ihåg det mest avgörande:
– Lämna din bil så fort som möjligt och ta dig till en säker plats. Helst bakom vägräcket.
Tyvärr har han flera berättelser där stillastående bilar har blivit påkörda. Vissa med dödlig utgång. Det kan vara frestande att stanna kvar i bilen för att ringa ostört eller hålla värmen. Men att frysa är bättre än att riskera livet. Försök heller aldrig kolla bilen själv, fylla på bränsle eller byta däck när bilen står på vägen.
– Låt bärgarna lasta den till en trygg plats. Oavsett anledning till stoppet, förklarar Ted Petterson vidare.
Han tipsar också om att planera bättre för nödsituationer. Ha med en värmande filt och kör du långt i glesbygd ta med varm dryck. Får många bilister haveri samtidigt - vid till exempel kraftigt snöfall - kan det dröja innan bärgare är på plats. Se också till att packa bilen rätt. Det är dumt att behöva tömma bilen på vägen för att komma åt varningstriangeln eller annat som behövs akut.
Nummer två på Ted Petterssons komihåglista är att sätta ut varningstriangel och sätta på sig en reflexväst. Att enbart ha på varningsblinkers är riskfyllt då batteriet kan ta slut. Men inte heller dessa signaler är skydd för den personliga säkerheten. På vintern behöver också hänsyn tas till mörkret som är förrädiskt och kan komma snabbt. Varken bil eller personer syns väl.
– Tyvärr saknas respekt i trafiken. Det körs för fort och bilister är ouppmärksamma, många tittar på sina telefoner istället för vägen, påpekar Ted Pettersson.
Tips kring oplanerade stopp på vägen:
- Undvik plötsliga haveri genom att ha koll på bilens skick och teknik.
- På vintern behöver särskilt elbilister tänka på att batteriet drar mer.
- Om bilen stannar på vägen – lämna bilen snarast och sätt upp varningstriangel.
- Ta dig till en säker plats bort från trafiken.
- Varningstriangeln ger ingen personlig säkerhet. Den kan välta och syns inte alltid bra.
- Ha en filt i bilen.
- Planera packningen för att komma åt varningstriangel och reflexväst lätt.
- Försök inte att kolla eller fixa bilen själv. Rör dig aldrig på vägbanan.
- Ring en bärgare.