"Fotboll är Sveriges största ungdomsidrott. En viktig förutsättning för det är att fotboll kan spelas på konstgräsplaner med ifyllnad av gummigranulat, vilket möjliggör en mycket längre säsong än vad som annars är möjligt. Gummigranulat har tyvärr ifrågasatts på grund av äldre studier som pekat på att det bidrar till läckage av mikroplaster. Nya studier visar dock att dessa uppgifter inte stämmer, istället går det att med enkla medel att reducera läckagen till bara några få gram per år. Det är positiva nyheter för alla oss som tycker att det är viktigt med cirkulär ekonomi och att barn och unga ska ha möjlighet att idrotta året runt.
Svensk Däckåtervinning samlar varje år in ca 90 000 ton däck. Ett av de främsta användningsområdena för återvunna gummigranulat från däck är som ifyllnad i majoriteten av Sverige ca 1300 konstgräsplaner. Genom att återvinna däcken och föra in dem i ett cirkulärt materialflöde görs stora klimat- och samhällsvinster, då konstgräsplaner möjliggör för barn och ungas idrottsutövning under en mycket större del av året än vanliga gräsplaner. En konstgräsplan motsvarar upp till 10 stycken planer med naturligt gräs sett till årlig speltid. Varje år skapar konstgräsplaner med fyllnadsmaterial från gummi minst 30 miljoner individmotionstimmar i Sverige.
Äldre studier har genom antaganden och teoretiska resonemang som inte visat sig stämma, pekat på att en enskild konstgräsplan kan släppa ifrån sig 500 kg mikroplast årligen. I ett samarbete mellan Svensk Däckåtervinning, EcoLoop, Svenska Fotbollsförbundet och Kalmar Kommun genomfördes 2019 en forskningsstudie om hur mycket mikroplast som faktiskt lämnar en konstgräsplan. Studien visade att utsläppen är som högst 50 kg per år och plan. Den visade även att om enkla dagvattenfilter installeras och man borstar av sig efter träningar och matcher är utsläppen endast 10 gram per år. Tidigare studier har baserat sina resultat på antaganden och teoretiska resonemang om hur mycket granulat en plan behöver fyllas på med årligen, inte hur mycket den de facto släppt ifrån sig.
En kommun som satsat mycket på konstgräsplaner och på ungdomsidrott är Östersund. Idrott är viktigt i staden. Inte minst framgångarna i fotboll för ÖFK har bidragit till att en hel stad och byggd har samlats kring idrotten på ett sätt som är helt unikt i vårt land.
Dessa framgångar är inte en slump. Det var just det breda utbudet av idrotts- och motionsaktiviteter som riktar sig till alla åldrar och kapaciteter i kombination med att kommunen jobbar med att öka tillgängligheten till anläggningar och värnar om spontanidrotten som gjorde att Östersund utsågs till årets idrottskommun 2019. En mycket välförtjänt utmärkelse!
Men även Östersund har sina utmaningar. Klimat och geografi gör ju att möjligheterna att bedriva vissa idrotter är tuffare på våra breddgrader. Det gäller inte minst fotboll.
En viktig förutsättning för att kunna spela fotboll i Jämtland är till exempel att fotboll kan spelas på konstgräsplaner med ifyllnad av gummigranulat, vilket möjliggör en mycket längre säsong än vad som annars är möjligt. Ett material som tyvärr alltså ifrågasatts på grund av äldre studier som pekat på att det bidrar till läckage av mikroplaster.
Östersunds kommun är tekniskt i framkant när det gäller moderna konstgräsplaner med minimala utsläpp. Kommunen ska köpa in borstmaskiner till Hofvallen, Åkeräng och A-plan på Jämtkraft Arena. Borstmaskinerna ska användas av spelarna, så att de inte sprider granulat i skor och strumpor. Man ska även uppföra asfaltskanter och sarger runt planerna, samt sätta in granulatfällor i dagvattensystem i närområdet. Dessutom ska man uppföra ett större snöupplag på Jämtkraft arena för en säkrare hantering av granulatspill.
Fler kommuner borde följa Östersunds exempel. Då kan vi lämna missförstånden om konstgräsplaner och gummigranulat som fyllnad bakom oss. Missförstånd som har varit på väg att helt slå undan fötterna för både fotbollen och däckåtervinning genom tal om förbud mot att använda återvunnet gummi från däck som fyllnad i konstgräsplaner.
Genom att satsa på den cirkulära fotbollsplanen sätter vi både människan och miljön i centrum!"
Debattartikeln har bland annat publicerats i Östersunds-Posten och Södermanlands Nyheter.