Drygt tre månader har gått när Däcksnack ringer upp Lasse i augusti för att höra om hans framsteg inom DRF. Trots semester och lågsäsong har han hunnit beröra i princip alla punkter på sin att-göra-lista.
– Jag har lagt mycket tid på att läsa in mig på vad som har hänt under åren då jag inte har varit aktiv i DRF. Mycket har hänt, så det har varit lite klurigt för mig att lista ut var jag ska börja, men flera kliv framåt har tagits under sommaren, säger han.
Bara några veckor in i tjänsten dök Lasse på ett nytt förslag kring hur gymnasieämnet hjulutrustningsteknik ska komma att utformas från och med 2025. TYA höll på att utforma en remiss kring Skolverkets förslag, som Lasse fick vara med och samarbeta kring.
– Förslaget var undermåligt och täckte inte alls den bredd av hjul som vi i branschen arbetar med. Vår remiss såg till att alla delar och möjligheter kring hjulutrustningsteknik skulle finnas med, så att vi får en utbildning som är namnet värt.
En del i Lasses uppdrag på DRF är att bidra till att höja kompetensen i branschen. Utbildningsfrågor är en del i det, där ämnesbeskrivningar av kurser på gymnasienivå spelar in och även har betydelse för utformningen av vuxenutbildningar.
– Regeringen har öronmärkt pengar till kompetenshöjande ändamål. Vi i däckbranschen håller därför på att undersöka hur vi på bästa sätt ska kunna erbjuda det.
Förutom utbildningsfrågor har Lasse också tittat närmare på möjliga medlemsförmåner. För Däcksnack avslöjar han att det inte är omöjligt med ett nytt partnerskap redan i höst.
– Jag har inlett diskussioner med en möjlig samarbetspartner, som skulle kunna ge våra medlemmar bättre inköpsavtal på produkter och tjänster. Styrelsen måste fatta beslut först, men än så länge har tonerna varit positiva.
Ytterligare framsteg har tagits inom områdena medlemskap och rekrytering, samt små steg framåt inom mer långsiktiga frågor såsom att förlänga skiftestiden på våren.
– Skiftestiden är DRF:s hjärtefråga. Vi har arbetat med den i 10-15 år och lägger mycket tid på att se till att myndigheter och organisationer gör som de har sagt. Med nya samarbetsorganisationer och fler medlemmar hoppas vi få en mer enad front mot beslutsfattarna.
Din projektanställning tar slut den 30 september. Vad händer efter det?
– Jag hoppas på fortsatt anställning. Nu när jag har sitt mig in i alla frågor och fått tydligare för mig vad uppdragsgivaren förväntar sig så vill jag vara med och arbeta mer långsiktigt, avslutar Lasse.