Ambulansväsendet har en av samhällets viktigaste funktioner. En förutsättning för att de ska kunna nå ut med livsviktig vård är att de har bra däck. I dagsläget reglerar endast de allmänna lagkraven kring däck hur ambulansaktörer behöver rusta sina bilar. Det finns inga ytterliga nationella riktlinjer gällande exempelvis krav på dubbdäck vintertid eller användning av däcktrycksövervakning. Det finns heller inget som reglerar hur intervallet för däckservice ska se ut eller vad den däckserviceaktör som anlitas ska ha för kunskaper/certifieringar. Lagstiftningsmässigt är de enda skillnaderna mellan utryckningsfordon och vanliga bilar att utryckningsfordon har dispens att bryta mot vissa trafikregler om situationen kräver det.
För ett år sedan larmade Aftonbladet om att många utryckningsfordon i Stockholmsområdet saknar dubbdäck. En person inom räddningstjänsten vittnade om att ha tappat fästet från underlaget under utryckning och konstaterade att det enbart var tur att ingen olycka hittills hade hänt. En representant från Brandmännens Riksförbund förklarade i samma artikel att odubbade vinterdäck förekommer på en del utryckningsfordon i de södra delarna av Sverige.
2012 gick landstinget i Stockholm ut med att samtliga bilar inom länet skulle vara utrustade med dubbfria vinterdäck inom tre år. Två ambulanser på landstingsägda AISAB försågs med sådana däck under en testperiod. Däcksnack har försökt att komma i kontakt med dem för att göra en uppföljning, men de har valt att avstå från en intervju på grund av pågående upphandling om däcktjänster.
För att titta närmare på hur däckanvändning ser ut i andra delar av södra Sverige tog Däcksnack kontakt med en av landets privata aktörer inom ambulanssjukvård, Falck. Sebastian Lindén är fordonsansvarig för deras ambulansverksamhet i Östergötland och berättar att de samarbetar med en central däckleverantör kring val av däck och med ett antal däckverkstäder kring däckservice.
– Vi litar på att däckexperterna tar fram de bästa däckalternativen för oss. Vilka fabrikat det blir brukar vi sällan lägga oss i, huvudsaken är att det är dubbat på vintern. Vi premierar säkerhet och framkomlighet i alla lägen, berättar Sebastian.
Ambulanskörning är stundvis krävande för däcken. Sebastian berättar att några av Falcks 25 ambulansfordon i Östergötland gör av med flera däckuppsättningar per säsong.
– Många av bilarna kör långt och ofta både hårt och fort. Vi försöker att förebygga olyckor men ibland händer det att vi får punktering. Vid de fallen kontaktar vi den av verkstäderna vi samarbetar med som ligger närmast och kan hjälpa oss snabbast, säger han.
Vad har ni för rutiner kring däckkontroll, däckservice och skiften?
– Ambulanspersonalen använder sig av en app för att kontrollera sina fordon inför varje arbetspass. Däcken är en del av den dagliga kontrollen. En gång i veckan gör vi också en mer djupgående kontroll där vi bland annat kontrollerar däckens mönsterdjup. Vi har som mål att alltid byta ut däcken en bit innan den lagliga gränsen är nådd, vid 5 millimeter på vinterdäck och 3 millimeter på sommardäck. Extern däckservice hos verkstäder använder vi två gånger om året, i samband med skiften, om det inte uppstår några ytterligare behov.
Använder ni er av däcktrycksövervakning, punkteringsskydd eller andra olycksförebyggande lösningar?
– Inte punkteringsskydd, men vi använder TPMS på alla bilar.
Anser du att staten borde införa utökade krav för däckhantering på utryckningsfordon?
– Det vore inte negativt om man ställde lite högre krav med tanke på hur viktig framkomligheten för våra fordon är. Jag tycker att mönsterdjupsgränsen borde höjas så att det blir obligatoriskt för ambulanser att skifta till nya däck innan de blir alltför slitna. 5 millimeter för vinterdäck och 3 millimeter för sommardäck är de interna riktvärden som vi använder. När däck med några millimeter kvar skiftas av kan de sedan användas på till exempel utbildningsfordon. Sedan tycker jag också att det borde bli krav på att använda någon typ av däcktrycksövervakning.
Antalet liknande privata aktörer som Falck inom ambulanssjukvården har minskat de senaste åren. Enligt Sebastian är det tal om en utfasning, driven av att många regioner vill ta tillbaka ambulansverksamheten från den privata sektorn. Däcksnack har kontaktat ett antal regionala ambulansverksamheter för att höra mer om deras arbete kring däcksäkerhet, men de har inte kunnat eller velat medverka.
Någon som däremot har ställt upp på en intervju är Ludvig Bjarnevi på Meca-verkstaden Bilfix i Sundsvall. Han är mekaniker och ansvarig för däckservice på region Västernorrlands ambulanser. Tidigare i sin karriär har han också varit utryckningsfordonsansvarig på en Euromaster-däckverkstad i Stockholm.
Precis som Sebastian på Falck tycker Ludvig att det finns mer att önska av kravställningen kring däckhanteringen på utryckningsfordon.
– Jag tycker att användning av TPMS ska bli obligatoriskt för all utryckningsverksamhet. Systemet bidrar till att rädda miljön och hjälper personalen att få bättre koll på däcktrycket samtidigt som det minskar risken att drabbas av däckrelaterade olyckor, säger han.
Enligt Ludvig använder de flesta inom ambulansen sig redan av TPMS, så någon omständlig implementeringsfas skulle det inte bli. Rutinerna för däckkontroll anser han också vara goda. Hittills har bilarna inte råkat ut för någon typ av däckincident.
– Ambulanspersonalen gör en fordonskontroll inför varje pass, där de bland annat inspekterar däcken. Med jämna mellanrum gör de också noggrannare kontroller av slitbana och sidovägg, samt mätning av mönsterdjup. Utöver det lämnar de också in bilarna på service hos oss minst en gång i månaden. Vid de tillfällena kontrolleras bland annat mönsterdjup, däcktryck och bromsar, säger Ludvig.
Vilka däck som monteras på ambulanserna i region Västernorrland bestäms, till skillnad från hos Falck i Östergötland, av regionen.
– Vi på Bilfix monterar de däck som regionen har valt ut. Valet är baserat på tester och min uppfattning är att goda köregenskaper, slittålighet och kostnad premieras, säger Ludvig.
Hur ser du på användning av odubbade vinterdäck och så kallade året runt-däck?
– Året runt-däck är inte bäst på något. Odubbade däck kan fungera på vissa platser, men är kanske inte det lämpligaste valet på utryckningsfordon. Ska man ta sig fram på isiga vintervägar i höga hastigheter så behöver man något som greppar på underlaget. Där är dubbdäck överlägsna, avslutar Ludvig.
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 1 2025.
Del ett av artikelserien, som fokuserar på däckanvändningen hos räddningstjänsten, finns att läsa här.