För första gången visar Trafikverkets undersökning också vilka skillnader som finns i val av däcktyp på vintern beroende på typ av bil (elbil, hybridbil eller bil med endast förbränningsmotor).
Trafikverket presenterar undersökning om däcktyp i Sverige vintern 2024
Nyheter
14 oktober 2024
Text: Jonna Jansson
Nu har 2024 års resultat presenterats i Trafikverkets årliga undersökning om vilka däcktyper som används i Sverige på vintern. Nytt för årets undersökning är att de också har samlat in statistik kring vilken utsträckning olika däcktyper förekommer i på olika typer av bilar.
Årets statistikunderlag kommer från fältmätningar genomförda på cirka 11 400 bilar, fördelade över sju regioner, i januari–mars 2024. Mätningarna är genomförda av Trafikverket i samarbete med Däckbranschens Informationsråd.
Undersökningen belyser fördelningen av dubbdäck, dubbfria vinterdäck av nordisk typ, dubbfria vinterdäck av mellaneuropeisk typ, året-runt-däck samt sommardäck i olika delar av Sverige och på nationell nivå.
Nytt för i år är att skillnader i val av däcktyp visas beroende på om det är en elbil, hybridbil eller bil med endast förbränningsmotor.
Eftersom undersökningen har genomförts varje år sedan 2010 visar rapporten även trender över tid, på nationell och regional nivå.
2024 års resultat
Vintern 2024 uppskattas andelen dubbdäck i Sverige vara 54 procent, andelen dubbfria alternativ som är tillåtna när krav på vinterdäck gäller 45 procent och andelen sommardäck 0,5 procent. Över tid har andelen dubbdäck i Sverige minskat till förmån för andelen dubbfria alternativ, även om minskningen planat ut de senaste åren.
Av de dubbfria alternativen uppskattas i undersökningen 86 procent vara av nordisk typ, 12 procent av mellaneuropeisk typ och 2,5 procent av året-runt-typ.
Andelen dubbdäck bedöms utifrån undersökningsresultaten vara tydligt lägre för elbilar (32 procent) jämfört med för bilar med endast förbränningsmotor (58 procent).
Andelen dubbdäck på hybridbilar bedöms vara 42 procent. Undersökningen visar också på stora regionala skillnader.
Hela undersökningen finns att läsa HÄR.