Riksdagens bilnätverk sätter bilismen i fokus
Nyheter
12 oktober 2021
Text: Ebba Strömsten Foto: Privat
För tre år sedan bildades riksdagens bilnätverk för att bidra till en mer nyanserad bild av bilismen. Lars Beckman, riksdagsledamot för Moderaterna, är ordförande för bilnätverket. Han ställer sig frågade till varför det är bilen som skuldbeläggs, när det är utsläppen som är problemet.
Idag sitter cirka 50 riksdagsledamöter, representerade från alla partier med undantag från Miljöpartiet, med i riksdagens bilnätverk.
– Vi ansåg att det var en samhällsdebatt där bilen hamnade i skottlinjen. Det pratades negativt om bilen i alla sammanhang. Vi ansåg att riksdagens bilnätverk behöves för att lyfta fram bilens betydelse i samhället. Det är inte bilen vi ska skuldbelägga när det är utsläppen som är boven i dramat, säger Lars Beckman.
Riksdagens bilnätverk genomför mellan sex och åtta möten per år där olika frågor kopplade till bilen diskuteras. Vid det senaste mötet var det parkeringsnormen som stod i fokus.
– Parkeringar har betydelse för städernas utveckling. Tar vi bort parkeringsplatser försvårar det för människor som åker till städerna och handlar, vilket leder till att citybutikerna läggs ner.
Vilka är era andra prioriterade frågor?
– Trafikverket har varnat för att om regeringen inte tillför cirka 40 miljarder kronor, kommer vägnätet i Sverige att försämras. Den budget som är lagd räcker alltså inte till för att underhålla de vägar vi har. Trafikverket kommer då att behöva sänka hastigheten på våra vägar, för att undvika olyckor i trafiken. Det andra man flaggar för är att asfaltsvägarna i Sveriges inneland kommer att bli till grusvägar om regeringen inte skjuter till mer pengar för vägunderhåll. Denna fråga är alltså jätteviktig.
Varför är bilen en så viktig del i det svenska samhället anser du?
– Den har en avgörande betydelse, både för familjer men också för näringslivet. Jag tycker ofta att det glöms bort i debatten.
Är däck någonting ni diskuterar i riksdagens bilnätverk?
– Ja, vi har haft ett seminarium som handlar och trafiksäkerhet och nollvisionen, där spelar däcken en betydande roll. Däcken är en del av bilens säkerhetssystem. Bilfabrikanterna gör bättre och bättre bilar, samma gäller däckfabrikanterna och däcken. Men om staten drar ner på vägunderhållet, kommer det att motverka visionen om att minska antalet dödsolyckor i Sverige.