På frågan om från vilket datum det är förbjudet att köra med dubbdäck i Sverige svarar endast två av fem svenskar rätt (42 procent). Nästan sex av tio svenskar (57 procent) kan inte reglerna, då 42 procent anger fel svarsalternativ och 15 procent svarar “vet ej”. De som har mest kunskap om datumet är yngre män 18–29 år som i betydligt högre utsträckning svarar rätt (62 procent anger rätt svarsalternativ).
Rätt svar är att det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
– I år infaller påsken sent så det gäller att tänka till för de som tänkt sig en tur till fjällen över påsk. Överväg att behålla dubbade vinterdäck på, men se upp så du inte bryter mot förbudet, säger Stefan Brala, motorexpert på Trygg-Hansa.
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Trygg-Hansa under perioden 13–19 mars 2025. Totalt gjordes 1 007 intervjuer och undersökningen är genomförd via webbenkät i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen.
Frågan som ställdes var “Från vilket av följande datum är det förbjudet att köra med dubbdäck i Sverige?”. Svarsalternativen var följande:
- Det är olika datum för olika delar av landet
- 1 april, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag
- 16 april, om det inte är eller förväntas bli vinterväglag
- 31 mars, om vinterväglag råder
- Vet ej
Att tänka på som bilägare inför årets däckbyte
Håll koll på vädret
Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april – 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. I vårt avlånga land skiljer sig väglaget givetvis åt och det kan vara vinterväglag en bra bit in i april för de norra delarna av Sverige. Det är polismyndigheten som beslutar om det råder vinterväglag eller inte.
Låt vinterdäcken sitta på om du ska till fjällen
Eftersom påsken inträffar sent i år kan det vara många som funderar på om det går att behålla dubbade vinterdäck på i april inför fjällresan. Om du bor där det inte råder vinterväglag, men ska köra till en destination där det råder vinterväglag kan det vara klokt att behålla vinterdäcken på.
Däckskifte på elbil kräver extra noggrannhet
Du som har är en elbil och planerar att sköta däckbytet själv behöver vara extra noggrann med hur du lyfter bilen. Felaktiga lyft riskerar att orsaka skador som kan bli både dyra och farliga. När man lyfter med domkraft ska markeringen för lyftpunkten följas. Placeringen är minst lika viktig på en bensin- eller dieselbil för att minska risken att karossen skadas. Om man gör detta fel riskerar man att försäkringen inte täcker skadan.
Efterkontrollera hjulbultarna
Oavsett om du byter däcken själv eller låter någon annan göra det är det viktigt att efter några mils körning kontrollera att hjulbultarna sitter som de ska. Använd en momentnyckel och dra åt med det moment som biltillverkaren anger. Är du osäker är det alltid bäst att låta en däckverkstad sköta efterkontrollen.
Se till att däcken inte är för slitna
Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter och för sommardäck minst 1,6 millimeter. Många däcktillverkare rekommenderar dock att däcken byts ut en bit innan den lagliga gränsen är nådd.
Sätt de bästa däcken bak
Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller bäst dubbar, sättas bak på bilen. Detta minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar.
Kontrollera lufttrycket
Rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar.