Regeringen har i en promemoria presenterat två alternativa förslag till nya regler för användning av vinterdäck. I det första alternativet föreslås att datumgränsen för krav på vinterdäck för personbilar ska slopas och att generella året runt-regler ska införas om tillräckligt väggrepp i förhållande till väglaget. Syftet är att trafikanter ska ta större eget ansvar för sin däckanvändning. I förslaget ingår att tunga fordon ska behöva ha vinterdäck eller likvärdig utrustning från 1 november till 15 april.
I regeringens andra alternativ föreslås att dagens regler om krav på vinterdäck vid vinterväglag bibehålls, men att datumperioden förlängs med 1,5 månad till att gälla från 1 november till 15 april.
I båda alternativen ingår att tunga fordon ska medföra snökedjor under perioden 1 november till 15 april. Förslagen påverkar inte de separata reglerna som finns kring dubbdäcksförbud.
Regeringen vill ha in synpunkter på sina förslag senast den 30 april. De nya reglerna föreslås sedan träda i kraft den 1 november 2025.
Branschen tycker till
Inom däck- och verkstadsbranschen har organisationerna gått ihop i ett gemensamt yttrande, som blir offentligt inom kort. Bakom den enade fronten står Däckbranschen Sverige AB, Däckspecialisternas Riksförbund (DRF), Däckbranschens informationsråd, Däck-, Fälg- och Tillbehörleverantörernas Förening (DFTF), Motorbranschens Riksförbund (MRF), Scandinavian Tire & Rim Organisation (STRO), Svensk Däckåtervinning AB (SDAB) och Svenska Fordonsbranschen.
Den största besvikelsen från branschens sida är att regeringen inte ändrar datumet för dubbdäcksförbudet och att inget av de två alternativa förslagen kommer att förbättra arbetsmiljön i Sveriges alla däckverkstäder. Om krav på vinterdäck ska gälla fram till den 15 april och förbud mot dubbade vinterdäck infaller dagen därpå kommer alla 2,7 miljoner fordon med dubbade däck att måsta skiftas på en dag – den 15 april. Hur det ska fungera i praktiken är svårt att föreställa sig.
Branschen föreslår istället ett enhetligt datum den 30 april, rekommenderat för dubbfritt och tvingande för dubb. Detta skulle göra kommunikationen kring skiftet av vinterdäcken tydligare för Sveriges bilister. Då skulle bilister med dubbfria vinterdäck inte lockas att byta för tidigt på grund av kommunikationen kring att dubbdäcken måste bytas tidigt i april, vilket är risken idag.
”Problemen med luftkvalitet på flera orter, som ligger till grund för dagens regler, bör lösas med mer direkta och effektiva åtgärder än ett förbud mot dubbdäck efter den 16 april. Sådana åtgärder har dessutom fördelen att de inte försämrar trafiksäkerheten eller framkomligheten”, skriver organisationerna.
Kort sammanfattat skriver organisationerna att det av regeringens alternativ som är mest sannolikt är det första, men att det krävs en rad insatser för att lagändringen inte ska motverka sitt syfte. De menar att formuleringarna i det nuvarande lagförslaget förutsätter att bilister själva kan bedöma däckens skick och ansvara för framkomligheten, men att det antagandet riskerar att försämra trafiksäkerheten om bilisterna inte får rätt stöd. Organisationerna menar därför att regeringen innan de verkställer någon sådan lag behöver:
1. Ta fram uppdaterade forskningsunderlag om däckens prestanda. Däckbranschen är här beredd att bistå Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i ett eventuellt utredningsarbete.
2. Ge Transportstyrelsen i uppdrag att ta fram vägledning för både tillsynsmyndigheter och allmänhet, baserat på tidigare nämnda forskningsunderlag.
3. Utöka resurserna för kontroll som säkerställer att gällande utrustningskrav efterlevs.
Reaktioner från svenska däckverkstäder
Jonas Roupé, vd för däckverkstadsorganisationen DRF, berättar att deras medlemmar har reagerat starkt på regeringens förslag. I synnerhet på det första förslaget och på att det inte föreslås någon förändring av dubbdäcksförbudet.
– Verkstäderna är av goda skäl oroliga att det ska bli kaosartat om man lägger för mycket ansvar på bilförarna, utan att ge dem mer stöd. Är det otydligt vad som krävs av däcken finns det risk att fler kör på dåligt anpassade däck. I yttrandet till regeringen bemöter branschens organisationer den oron. Vi anser att förslag ett i kombination med mer vägledning, ökad tillsyn och en senareläggning av dubbdäcksförbudet kan bli bra om det görs på rätt sätt. Vi behöver lagstiftning som är säker, praktisk och tar hänsyn till miljö och arbetsmiljö. Det gör inte regelverket som har funnits sedan 2009. Vårt nya förslag tar alla faktorer i beaktning, samtidigt som det ger verkstäderna rimliga förutsättningar att skifta däck på våren, säger han.
Mer information om lagförslagen finns att hitta här.
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 2 2025.