Tidigare idag, den 20 januari, presenterade Bilprovningen sin besiktningsstatistik för 2024. Underlaget visar att det fortsatt finns stora brister hos personbilar. Av närmare en miljon kontrollbesiktade personbilar hade nästan precis var tredje bil (33,5 procent) brister.
Var åttonde bil har fel på bromsarna
Av närmare en miljon bilar hade också var femte bil (22,5 procent) fel som krävde efterkontroll. Sådana fel är så pass allvarliga att fordonet inte får användas mer än nödvändigt förrän felet är åtgärdat och godkänt av en fackman.
Var åttonde personbil (12,1 procent) fick anmärkningar mot komponenter i bromssystemet, vilket är den vanligaste orsaken till krav på ombesiktning. Det handlar om ojämn bromsverkan, brister i hjulbromsen (bromsskivor, bromsbelägg), otillräcklig bromsverkan på parkeringsbromsen och skadade bromsledningar.
– Det är oroande att så många personbilar har allvarliga fel vid besiktning, och det bekräftar behovet av kontinuerlig service för att öka trafiksäkerheten, säger Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor.
Hur vet man att det är fel på bromsarna?
– Det finns flera tecken på att det är dags åka till en verkstad och kontrollera sina bromsar. Att bromsvarningslampan lyser på instrumentbrädan är en uppenbar signal. Andra tecken är att bromspedalen vibrerar vid inbromsning eller att bromsarna gnisslar eller gör oljud när du bromsar, förklarar Magnus Fritz.
Tips för ett säkert bromssystem
1. Bromsträna
Många känner inte till att man ska ”motionera” bromsarna och även använda parkeringsbromsen – detta gäller inte minst elbilar. Gör kraftiga, men kontrollerade, inbromsningar då och då. Det motverkar smuts och rost som försämrar funktionen. Använd också parkeringsbromsen för att undvika rost.
2. Korrekt hjulinställning
Kontrollera att hjulinställningen är korrekt. Felaktig hjulinställning kan leda till ojämnt slitage på däcken och till att bilen drar snett vid inbromsning. Det är både en säkerhetsrisk och utsätter bromssystemet för ökat slitage. Gör en hjulinställning ungefär en gång om året.
3. Byt bromsvätskan vartannat år
Bromsvätskan bör i de flesta fall bytas vartannat år. Vätskan skyddar bromssystemet mot rost och smörjer packningar och tätningar. Den är nödvändig för att bromsarna ska fungera. Blir vätskan för gammal kan det leda till att bromsarna förstörs.
4. Ha koll på alla komponenter
Kontrollera hela bromssystemet regelbundet på en bilverkstad. Det är viktigt för att säkerställa att alla komponenter, såsom bromsklossar, bromsbelägg och bromsskivor, underhålls och repareras vid behov.