Den nya återvinningsanläggningen blir en första anhalt för däck som ska återvinnas i Mellansverige. Väl på anläggningen klipps de ner till mindre bitar och sorteras utefter material, sedan transporteras de vidare till nästa steg i återvinningskedjan. Klippningen gör det möjligt att köra mer än dubbelt så mycket däckmaterial, vilket är mer bättre för miljön.
Åshammars återvinningsstation kommer att ta emot däck av nästan alla storlekar, upp till ett ton. En utmaning med de större däcken är att de har två tjocka stålvajrar, så kallade clinge-wires, på 5-10 kilo som sitter närmast fälgytan. För att kunna ta bättre vara på stålet, och samtidigt skona klipputrustningen från onödig påfrestning, tas dessa vajrar bort innan däcket klipps ner. Maskinen som traditionellt sett används för att dra vajrarna ur däcken är stationär. I Åshammar har man hittat ett sätt att göra processen mer tidseffektiv.
– När Svensk Däckåtervinning besökte oss för tre år sedan berättade de att det skulle finnas mycket att vinna på att konstruera en slags clinch-wire-utdragare. Jag har tagit fram en prototyp som är mobil och fungerar kanon. Vi använder den i produktionen varje dag, berättar Olof Jönsson, delägare i Simmarängs AB.
Olofs uppfinning är ett hydrauliskt tillbehör som fästs längst ut på armen av en grävmaskin. Tack vare den slipper de frakta däck till och från en stationär maskin för att utföra utdragningen.
– Tidsbesparingen är värdefull och stålet som dras ur däcken kan enkelt återvinnas i nya applikationer, eftersom det är så rent, säger Olof.
En viktig verksamhet för bygden
Innan Simmarängs AB började att ägna sig åt däckåtervinning fokuserade de på jordbruks- och entreprenadverksamhet. Företaget drivs av Olof och Mari Jönsson, samt deras son Viktor Magnusson. Med totalt tio anställda är de en relativt stor arbetsgivare i Åshammar, en ort med cirka 700 invånare.
– Vi är glada att Svensk Däckåtervinning anförtror oss med återvinningsuppdraget. Det blir en trygg och viktig året-runt-inkomstkälla, både för oss och orten. Vi som företag kommer fortsätta att bedriva våra andra verksamheter parallellt, säger Mari Jönsson.
Den officiella invigningen av anläggningen ägde rum fredagen den 31 maj. Skolklasser, kommunrepresentanter, media och allmänhet var inbjudna. På plats fanns också Svensk Däckåtervinning och transportören Robert Martinssons Åkeri.
Svensk Däckåtervinnings vd Fredrik Ardefors inledde dagen med ett välkomsttal som togs vid av Jan Fagerström, näringslivschef för Sandvikens kommun. Därefter bjöds besökarna på rundvandring, grillning och fika.
– Invigningen av anläggningen i Åshammar blev mycket lyckad med stor uppslutning och engagemang. Vi på Svensk Däckåtervinning ser mycket fram emot det fortsatta samarbetet med Simmarängs AB, kommenterar Fredrik Ardefors till Däcksnack.
Om anläggningen
Antal anställda: 10
Återvinningskapacitet: 10 000 ton däck per år
Anläggningens storlek: 1 hektar, plus ett område på 1 800 kvadratmeter med lager för klippta däck under tak