Så vintersäkrar du bilen – innan snön kommer
Nyheter
22 september 2020
Text: Ebba Strömsten Foto: Continental
Det börjar bli den tiden på året då det är dags att börja fundera och förbereda sig inför att byta till vinterdäck. Per Linder, produktchef på Continental ger sina bästa tips gällande vad man ska tänka på, innan vintern kommer.
Mellan 1 december och 31 mars ska alla bilar som rullar på svenska vägar ha vinterdäck på, om det råder vinterväglag där man befinner sig. För att däcken ska vara godkända i Sverige på vinterväglag krävs det att de är märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF), eller med POR (Professional Off Road), alternativt vara dubbade. Alptopp/snöflinga-symbolen innebär att vintergreppet på dessa ska bevisas av objektiva tester och möta eller överträffa definierade gränsvärden. Det betyder att däcken ger hög prestanda på vinterväglag med fokus på säkerhet och grepp på snö och is.
Per Linder ger sina främsta tips gällande vinterdäck och vinterväglag.
Var ute i god tid
Byt till vinterdäck i god tid och vänta inte tills den där dagen då den första snön faller. Att vänta för länge och hamna mitt i snökaos med sommardäcken på bilen kan sluta illa.
Håll koll på mönsterdjupet
För ett optimalt grepp och kortare bromssträcka på snö, is eller vått underlag behöver vinterdäcken vara i gott skick med bra mönsterdjup. Continental rekommenderar ett mönsterdjup på 4 millimeter, även om lagen säger 3 millimeter.
Se till att du har rätt lufttryck
Optimalt grepp kräver rätt lufttryck. Med rätt lufttryck får du kortare bromssträcka, lägre bränsleförbrukning och längre livslängd på dina däck.
Sänk hastigheten och håll avstånd
Ta alltid för vana att sänka hastigheten om du hamnar i snöoväder eller kör där det är halt väglag. Det gör att risken för olyckor minskar och du har möjlighet att få stopp på bilen om det skulle behövas.
Lär känna din bil
Det är vanligt att bilförare aldrig har upplevt hur bilen beter sig vid en eventuell paniksituation med en kraftig inbromsning. Att lära känna din bil på exempelvis en halkbana och de säkerhetssystem som finns i den kan ge livsviktiga kunskaper.
Planera din körning
När underlaget är halt och sikten är dålig är det extra viktigt att vara förutseende bakom ratten. Skrapa rutorna ordentligt och borsta bort all snö innan avfärd så att du har fri sikt i hela kupén. Tänk också igenom vad du kan behöva under en biltur i snöväder. Om du av någon anledning skulle bli stående eller råka ut för en olycka kan till exempel varma kläder och dryck vara ovärderliga. En bogserlina och en snöskyffel kan också visa sig vara en bra investering.