Peter Norlin, försäljningschef på OCL Brorssons och ledamot i Svenska Däcksäkerhetsrådet, ser stora risker med att bilar har fel fälgar, eftersom det kan orsaka svåra olyckor. Men i Sverige finns inget regelverk för vilken bärighet en fälg ska ha för att vara lämplig för en viss typ av bil.
– Det här är en fråga som har blivit ett av mina korståg. I takt med att moderna bilar – framför allt elbilar och hybrider – blir allt tyngre behöver fälgarna klara av större belastningar. Dagens elbilar och hybrider på personbilssidan kräver ofta i belastningstålighet vad en transportbil behövde på 70- och 80-talet, förklarar Peter Norlin.
Problemen uppstår på eftermarknaden när bilägaren vill byta ut originalfälgarna. Även om återförsäljaren har koll på vad som gäller är det i slutändan upp till konsumenten – bilägaren – vilka fälgar man sätter på bilen. Det finns en allmän okunnighet, menar Norlin, även om frågan blir allt mer aktuell i takt med elbilarnas och hybridernas intåg.
– Fälgar som har fel belastningstålighet riskerar att med tiden utmattas och få sprickor. Går en framfälg sönder på motorvägen när du kör i 120 km/h tappar du helt styrförmågan på bilen och befinner dig i en extremt farlig situation, säger Peter Norlin.
Peter Norlin befarar att trafikolyckor sker på grund av bristfälliga fälgar men tror att det finns ett stort mörkertal i statistiken eftersom det sällan går att styrka att det är fälgarna som orsakat olyckan.
Han efterfrågar ett tydligt regelverk för vilka fälgar som får användas.
– I Tyskland finns en lagstiftning som säger att alla fälgar måste vara godkända enligt TÜV, som är en tysk motsvarighet till tidigare Statens provningsanstalt och nuvarande Swedac. Där går fälgarna igenom tuffa och noggranna tester innan de blir godkända för att använda. Många länder i Europa följer den tyska lagstiftningen och det tycker jag att vi i Sverige också borde göra.
Vilket ansvar tar ni som en av Sveriges största fälg-grossister?
– Vi har ett produktansvar men vi kan inte styra över vad konsumenten eller återförsäljaren gör på eget bevåg. Vi är noga med att säga nej till återförsäljare som vill köpa en fälg som inte är lämplig för en specifik bil. Samtidigt har vi en webbshop och där är det fritt för var och en att beställa vad man vill.
Ser du att en lagstiftning kan bli möjlig i närtid?
– Det är svårt att sia om framtiden. Problematiken kring det här har eskalerat under de senaste två åren men tyvärr tror jag att det kommer att behöva ske fler olyckor innan vi får till en förändring.
Tänk på det här när du köper fälg:
Kontrollera att fälgens tekniska data är kompatibel med din bil. Om du är osäker – kontakta din återförsäljare.
Finns det några certifieringar (TÜV, ABE eller ECE) för fälgen ihop med din bil? Det är inte nödvändigt ur ett juridiskt perspektiv i Sverige men det ger dig trygghet att fälgen verkligen är kompatibel med din bil.
Kontrollera att din fälg är kompatibel med din TPMS-sensor.
Källa: oclbrorssons.se
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 1 2025.