Ny studie visar på små utsläpp från konstgräsplaner
Branschnytt
29 augusti 2019
Text: Henrik Nygård Foto: Sveriges Radio
En ny studie om hur mycket mikroplast som fotbollsplaner av konstgräs släpper ut visar på revolutionerande resultat.
Utsläppen av de små gummikornen, granulatet, som används för att få svikt i konstgräsplaner har tidigare bedömts att ligga på flera ton per år och plan – men nu går dessa utsläpp att minimera, berättar SR:s P4 Kalmar.
- I vårt projekt har vi mätt hur mycket granulat som faktiskt kommer ut från konstgräsplanerna. Resultaten visar på en spridning på i snitt cirka 50 kilo per år. Men är man duktigt och sköter planen rätt, genom exempelvis filter och fällor, är det snarare så att man kommer ner till omkring ett halvt kilo, och det är ju revolutionerande resultat, säger Sara Gripstrand, miljöstrateg på Kalmar kommun, till Sveriges Radio.
Sara Gripstrand berättar att det finns ett stort internationellt intresse för studien. Och tycker inte att det är särskilt svårt att bygga en konstgräsplan så att utsläppen minimeras.
- Svårigheten ligger snarare att sköta den på rätt sätt, både vad gäller dom som underhåller planen och de som använder den, att spelarna borstar av sig granulaten när de lämnar planen.
Under hösten kommer Kalmar gå ut med en informationskampanj till föreningarna i kommunen där det bland annat informeras om hur konstgräsplaner ska skötas.
Sara Gripstrand konstaterar att utvecklingen när det gäller fotboll och mikroplaster går åt rätt håll, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra för att minimera utsläppen av granulat.