– Det är ännu ett steg i rätt riktning för att motverka osund konkurrens och, för bilbranschen, bristande konsumentskydd som det innebär att vända sig till en oseriös aktör, menar MRF:s vd, Tommy Letzén.
MRF är sedan tidigare delaktiga i den myndighetssamverkan som Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket sedan några år tillbaka driver för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet.
– För våra medlemmar, till 95 procent rena SME-företag, är konkurrens på lika villkor en överlevnadsfråga. Från MRF:s sida lägger vi stor vikt i att våra medlemmar ska agera seriöst såväl mot sina anställda och konsumenterna som myndigheter och övrigt näringsliv, säger Tommy Letzén.
Bilservice, verkstad, däckverkstad och biltvätt, är en av de branscher som de samverkande myndigheterna granskat i omgångar. I ett brett spektrum från rena svartverkstäder till gråverkstäder har svartarbete, arbetsmiljöbrott och till och med människohandel upptäckts. Då har inte det utförda arbetet granskats avseende om det är fackmässigt och inte äventyrar bilens trafiksäkerhet eller miljön.
– Redan i våra medlemsvillkor ställer vi höga krav på det sökande företagets vandel och förmåga. Som branschförbund har vi MRF:s etiska regler, vi driver på arbetet med kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad samt har en branschöverenskommelse med Konsumentverket avseende konsumentskydd vid bilköp och bilreparationer, förklarar Tommy Letzén och fortsätter:
– Detta är något som helt saknas om man som bilägare vänder sig till en svartverkstad. En annan effekt av delegationens arbete skulle också kunna bil minskad avsättning för stulna bildelar i Sverige, med den effekten då att Tullen måste få utökade befogenheter att stoppa utförsel av bildelar ur landet avslutar Tommy.
Arbetsmarknadsministern har utsett Ola Pettersson, tidigare chefekonom hos LO, att leda delegationen som har i uppdrag att...
- ur ett samhällsövergripande perspektiv, verka samlande och stödjande i förhållande till aktörer som motverkar arbetslivskriminalitet och främja samverkan och erfarenhetsutbyte dem emellan,
- förstärka kunskapen om arbetslivskriminaliteten i Sverige, bland annat avseende arbetslivskriminalitetens omfattning och hur myndigheters samverkan för att motverka den kan utvecklas, och
- sprida kunskap om internationella erfarenheter, bland annat vad gäller bekämpning av arbetslivskriminalitet i Norge.
Delegationens slutrapport ska komma 2025.