64-årige Lasse Dahlqvist har tillbringat mer än halva livet åt att få Sverige att rulla, till en början som däckmontör och platschef på sin familjs däckverkstad och senare i flera olika positioner på Vianor. Han kommer närmast från en roll som ansvarig för kvalitets- och hållbarhetsfrågor, där han har samlat på sig mycket kunskap om skandinavisk lagstiftning som kommer att komma till nytta i det förändringsarbete han kommer att bedriva på DRF.
– Min morfar var med och startade DRF en gång i tiden och jag var själv väldigt engagerad i förbundets styrelse 2008–2020. Jag deltog bland annat vid utvecklingen av Däckskolan och framtagandet av utbildningsmaterial tillsammans med TYA. Därmed är jag redan insatt i mycket av det förbundet jobbar med idag, säger Lasse.
Lasse går efter eget önskemål in i en projektanställning som varar fram till den 30 september i år. Främst kommer han att arbeta med frågor inom utbildning, rekrytering och lagstiftning, men också med att skapa engagerande innehåll till förbundets kanaler.
– Vi behöver få gubbarna där ute engagerade, och jag säger gubbar eftersom branschen består av det till 90 procent. För att kunna göra det behöver vi dyka ner i vad medlemmarna verkligen vill, säger Lasse och fortsätter:
– Hållbarhet är något vi kommer att behöva koncentrera oss på. Det finns till exempel mycket att vinna på att hjälpa medlemmarna att navigera bland kommande krav på hållbarhetsredovisning. Jag ser fram emot att ta tag i allt det här och att etablera samarbeten med andra organisationer för att ge tyngd åt däckbranschens frågor. Med öppna dialoger och enade fronter går det att skapa förändring.
Hur känns det att återvända till DRF?
– Det ska bli jättespännande att få driva förändringsarbete! En liten gubbe som sitter ensam utanför Borås ska upp till storstan och försöka att göra skillnad tillsammans med organisationer. Det kommer inte att bli lätt, men jag ser fram emot det och helt jädra omöjligt ska det inte vara. Jag ska leta quick fixes på det som går och jobba långsiktigt med att få igenom de klurigare frågorna som har legat på förbundets bord länge, så som frågan om att förlänga skiftestiden på våren och frågan om ökad säkerhet vid jourarbete längsmed väg. Vår uppgift är att föra medlemmarnas talan och det ska vi göra tills de är nöjda, avslutar Lasse.
Som 64-åring närmar du dig pensionsålder. Hur ser du på ditt framtida yrkesliv?
– Jag har valt att gå in i en projektanställning på DRF för att få veta om jag har levt upp till förväntningarna vid projektets slut. Klart och tydligt med option ska det vara. Som min familjesituation ser ut skulle jag dock utan vidare kunna jobba till 67. Det viktigaste för mig framöver är att de frågor som har lagts på mitt bord lyckas komma framåt. Mina sista år i branschen vill jag ge allt jag har. Nu jäklar kör vi!
Om Lasse Dahlqvist:
Innan Lasse gick all in i däckbranschen hann han tjänstgöra som FN-soldat i Kroatien under Balkankriget. Idag bor han i en villa utanför Borås med sin fru, deras 19-åriga dotter och hunden Disa. På fritiden är han engagerad i en rad styrelseuppdrag, bland annat inom den nationella rashundklubben, i sin lokala scoutförening och i stugägarföreningen.