TEXT OCH FOTO HENRIK NYGÅRD
- Det är lite mer än genomsnittet. Vid liknande kontroller i andra branscher brukar det vara 70 - 75 % av inspektionerna som leder till anmärkningar, men tendensen är att andelen ökar, säger Heli Aarnipuro på Arbetsmiljöverket, som projektlett granskningen.
De vanligaste anmärkningarna har handlat om brister i arbetsmiljöarbetet, dålig ergonomi samt risker förknippade med kemiska produkter.
På var sjätte verkstad hade personalen belastningsbesvär, enligt vad företagen själva uppgav. Men sannolikt är den verkliga siffran högre eftersom Arbetsmiljöverket inte talat med montörerna själva utan med företagets representant.
Områden som inspekterats vid besöken är arbetsutrustning och maskiner, kemiska risker, systematiskt arbetsmiljöarbete, belastningsergonomi och fysikaliska risker.
En positiv slutsats som Arbetsmiljöverket drar efter granskningen är att de tekniska hjälpmedlen på verkstäderna ökat, jämfört med 2009 - 2010 då man senast granskade däckbranschen. Det innebär att de ergonomiska riskerna har minskat.
- Men tyvärr är det så att dessa hjälpmedel inte alltid används. Det gäller framför allt skiftessäsongerna då det är stressigt och vanligt att man tar genvägar, bland annat med felaktiga tunga lyft. Men det handlar också om extrapersonal som företagen inte har lika bra koll på, säger Heli Aarnipuro.
Parallellt har Arbetsmiljöverket också granskat städbranschen. Tanken var att studera en mansdominerad bransch och en med övervägande andel kvinnliga anställda och se vilka skillnader som finns när det gäller arbetsmiljöarbetet och förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv, alltså hur företagen förebygger belastningsskador.
- Här är det ännu för tidigt att dra några slutsatser om skillnader och likheter mellan de olika branscherna men vi kommer under våren publicera en rapport om granskningarna, säger Heli Aarnipuro.
I granskningen av däckbranschen har det även ingått inspektioner av de tillfälliga däckverkstäder som brukar husera på stormarknadernas parkeringsplatser under högsäsonger.
-Även här är det för tidigt att säga om det skiljer i arbetsmiljöbrister mellan permanenta och tillfälliga verkstäder.
Fakta Arbetsmiljöverkets granskar däckbranschen
Drygt 340 verkstäder har fått besök. De vanligaste bristerna som verket upptäckte var: buller, ergonomi, tillbud, kemiska risker, rutiner för riskbedömningar.
Sammanlagt har omkring 60 inspektörer från Arbetsmiljöverket deltagit och totalt har verket ställt drygt 1 600 krav. Alla verkstäder med anmärkningar har eller kommer snart få återbesök av inspektörer där det muntligen kontrollerats att bristerna åtgärdats.