Eric Westerberg är en av de anställda på Sveriges nordligaste däckåtervinningsanläggning, som nu är i drift i Ånäset.
Ny däckåtervinningsanläggning i drift i Ånäset
Teknik
06 november 2024
Text: Jonna Jansson Foto: EcoRub
Sveriges nordligaste däckåtervinningsanläggning är satt i drift i Ånäset sju mil norr om Umeå. Anläggningen är ett samarbete mellan Svensk Däckåtervinning och EcoRub och kommer att ha en återvinningskapacitet på 10 000 ton uttjänta däck om året.
Ånäset, som sedan tidigare är känt för att ha världens största osthyvel, kan nu också stoltsera med att vara hem till Sveriges nordligaste däckåtervinningsanläggning. Här kommer nära 10 000 ton däck att samlas in och processas till däckklipp varje år. Insamlingsområdet omfattar hela norra Sverige, från Treriksröset i norr till Örnsköldsvik i söder, vilket till ytan motsvarar ungefär 50 procent av Sveriges totala landareal.
I princip kommer alla typer av däck att tas emot, så även stora gruvdäck på 4-5 ton. Processandet av däcken till däckklipp kommer att skötas av två maskinoperatörer, samt en operativ levare.
Anläggningen är belägen endast 150 meter från E4, strax intill Västerbottenosts lager. På den 14 000 kvadratmeter stora ytan som tidigare bara var skogsmark finns nu en nybyggd servicebyggnad, en klippmaskin och ett antal lagringsfack för däcken och däckklippen.
– Vi är mycket glada över att nu ha en permanent anläggning i norra Sverige som ger oss möjlighet att förbättra förutsättningarna för återvinning av uttjänta däck. Att dessutom kunna genomföra detta tillsammans med EcoRub, som har samma engagemang för en mer hållbar och cirkulär användning av däckråvaran, är en stor tillgång för kunskapsutbyte och inspiration, säger Fredrik Ardefors, vd på Svensk Däckåtervinning.
EcoRub är ett greentech-bolag som producerar återvunnet gummi- och plastmaterial för formsprutning, strängsprutning och kalandrering. Bolagets återvunna material utvecklas och produceras med materialegenskaper som inrymmer material med gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster.
– Det känns skönt att vi nu äntligen har kunnat starta verksamheten på den nya anläggningen då detta ligger i linje med vår strategi att vara en betydande aktör i Sverige för återvunna materialflöden. Det är en viktig byggsten i en skakig omvärld. Att kunna fortsätta utveckla verksamheten vidare gör att vi skapar en långsiktig trygghet för bolaget, säger Anders Färnlöf, vd på EcoRub.
Anläggningen sattes i drift den 10 oktober 2024. En officiell invigning är planerad till våren 2025.