Mycket har hänt under de 100 år som har gått sedan Däck Specialisternes Landsförening grundades 1924. Särskilt snabbt har utvecklingen gått de senaste 15 åren, vilket bland annat har resulterat i en kraftigt ökad dimensionsflora, teknologiska framsteg, mer hållbara däck och ökad konkurrens om däckaffären.
– Den största förändringen är att synen på däck har ändrats, från nödvändigt ont till högteknologisk produkt. Den förskjutningen har varit och är avgörande för att allmänheten ska förstå att de behöver uppsöka däckspecialister för att få korrekta däck, berättar Volker Nitz.
Sedan 2019 har Däckbranschen Danmarks främsta fokus varit just att informera om varför det inte längre är tillräckligt att skifta sina hjul hemma själv.
– Utvecklingen har gått så pass mycket framåt att det nu krävs ett proffs för att dels hitta däck som passar både föraren och bilen, dels få däcken korrekt monterade. Däck är inte längre bara något runt och svart, det är en av bilens mest avancerade komponenter och den mest fundamentala säkerhetsutrustningen, säger Volker.
Skillnader mellan ländernas branschorganisationer
När det kommer till skillnader mellan däckbranschorganisationerna i Danmark kontra Sverige påpekar Volker att den danska sidan ofta beskrivs som mer snabbfotad och effektiv. Det beror till viss del på att de är en mindre organisation med färre medlemmar än den svenska, men också på att engagemanget och kanske stoltheten bland medlemmarna är större.
– Eftersom vi är en mindre bransch har vi kortare beslutsvägar. Det gör att vi ofta kan bestämma saker under samma möte som en fråga lyfts. Jag upplever att det bidrar till snabbare framsteg och en mer dynamisk bransch, säger han och fortsätter:
– Vi för en nära dialog med våra medlemmar och informerar dem om nyheter direkt när något händer. Frekvensen på nyhetsbreven ligger på 3-6 utskick i månaden.
Precis som i Sverige har den danska däckbranschen ett antal föreningar under branschparaplyet Däckbranschen Danmark, samt en officiell däckbranschtidning – Däckmagasinet. Föreningarna under paraplyet utgörs av en däckimportörförening, en regummeringsförening och Däck Specialisternes Landsförening, inom vilken det även finns en separat sektion för leverantörer av verkstadsutrustning.
– Återförsäljarledet är däckspecialisterna och samarbetar med leverantörerna av verkstadsutrustning kring framför allt utbildningsmaterial, berättar Volker.
Föreningarna har utvecklat unika utbildningsprogram för däckhantering och montering, som inkluderar personbilsdäck, lastbilsdäck, OTR-däck och lantbruksdäck. En utbildningsfond har inrättats för att möjliggöra kurserna och de verkstäder som kompetensutvecklar sin personal får tillbaka en del av kostanden från staten.
– Upplägget kring våra utbildningar har ingen direkt motsvarighet i Sverige. Medlemmarna betalar en liten summa varje år och får kvalitativ kompetensutveckling i utbyte. För att få kalla sig däckspecialist måste man ha gått utbildningen, säger Volker.
Allmänna skillnader mellan länderna
De grundläggande principerna för däck är densamma överallt i världen – de ska bidra till att fordon kan framföras smidigt och säkert. Nationella regler kring däckanvändning skapar förutsättningar för hur effektiv framkomligheten i ett land blir. Den största skillnaden mellan däckregleringen i Sverige och Danmark är enligt Volker att Danmark inte har någon vinterdäckslag.
– Avsaknaden av en vinterdäckslag är en stor utmaning för oss i Danmark. Många bilister låter bli att skifta däck efter säsong, vilket påverkar säkerheten på vägarna. Särskilt problematiskt blir det vid plötsliga väderomslag. Det blir trafikproblem i stort sett varje vinter, nu senast när första snön föll i Helsingör, säger Volker.
I Sverige hjälper vinterdäckslagen också till att driva efterfrågan på däckhotell och däckbytestjänster, vilket utgör en betydande inkomstkälla för däckverkstäderna. Den danska däckbranschen har en förhoppning om att en liknande lag ska införas i Danmark, främst för trafiksäkerhetens skull. Att lagen även sannolikt skulle förbättra däckverkstädernas företagsklimat ser Volker som en positiv bieffekt.
– I Sverige arbetar man mer förebyggande mot trafikolyckor genom att uppmana befolkningen att skifta däck i god tid. Här i Danmark kör många med sommardäck tills vädret plötsligt slår om, sedan skiftar de till europeiska vinterdäck. Det finns inga datum för när våra invånare rekommenderas skifta, vilket är utmanande för branschen. Som tur är ligger det nu ett förslag på beslutsfattarnas bord om att ändra trafiklagstiftningen från och med den 1 juni i år. Om det går igenom kommer den som kör med olämpliga däck, det vill säga sommardäck, att kunna bötfällas när det råder vinterväglag. Vi inom branschförbunden har kämpat för att få till den här förändringen i 15 år så förslaget är väldigt välkommet, säger han.
Vilka är de största utmaningarna för den danska däckbranschen?
– Förutom avsaknaden av en vinterdäckslag utmanas vi också ständigt av att det är svårt att attrahera personal till branschen. Danmark har oerhört låg arbetslöshet, vilket förstås är positivt på många sätt, men det gör det också svårt att rekrytera. Vi arbetar med att höja däckspecialisternas status och informera om utvecklingsmöjligheterna inom branschen för att locka hit fler, säger Volker.
Däck Specialisternes Landsförening fyllde nyligen 100 år. Hur firade ni?
– Den största jubileumssatsningen var att vi gjorde en gedigen tidning om branschens historia, från start till nu. Av alla de största händelserna vill jag särskilt lyfta fram bildandet av branschorganisationerna och utformandet av utbildningarna som framgångsfaktorer. Vi skulle aldrig ha kommit dit vi är idag vad gäller däcksäkerhet om det inte vore för de två stegen, säger Volker.
Hur ser du på framtiden för däckbranschen? Var befinner vi oss om 100 år till?
– Miljö- och hållbarhet kommer att genomsyra branschen alltmer, med fler krav från bland annat EU att anpassa sig till. Kanske kommer däckproducenterna också att ställa hårdare krav på hur däckverkstäder och hanteringen av deras däck ska se ut, så att miljöstämpeln följer med hela vägen in i verkstaden. Däcket som produkt tror jag kommer att se ganska lika ut som nu, men de som är insatta kommer veta att stora framsteg har gjorts inom hållbarhet. Lagstiftningsmässigt här i Danmark kommer vi också att ha en vinterdäckslag på plats. Min önskan är att det blir verklighet så fort som möjligt, säger Volker.
Om Volker Nitz
Ålder: 63 år
Bor: Roskilde
Familj: ”Jag träffade min fru när vi var 17 år och idag har vi två vuxna barn och två barnbarn.”
Intressen: "Löpning och dykning. Jag reser till varmare klimat så ofta jag kan för att bo på båt och kunna dyka flera gånger om dagen.”
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 1 2025.