Åhusbon Ulrik Jönsson är entreprenören och mångsysslaren som halkade in i däckbranschen på det berömda bananskalet i slutet på 80-talet. Sedan dess har han stannat kvar och drivit egna däckverkstäder sedan mitten av 90-talet. Men har också etablerat sig som entreprenör inom andra områden.
– Att bli egenföretagare var inget jag drömde om som ung, det har bara blivit så. Jag har alltid tyckt om att köpa och sälja saker och upptäcka vita fläckar med behov, säger han.
Planen var att han skulle bli svetsare, men livet tog en annan väg.
– Jag utbildade mig till svetsare men just då var det dåligt med jobb på grund av Kuwaitkriget och en pågående lågkonjunktur. Då fick jag i stället jobb på en däckverkstad direkt efter skolan. Sedan blev jag kvar där i ett par år samtidigt som jag startade en enskild firma för att sälja motorolja och jobbade extra på kvällar och helger med att baka pizza och sälja pensionsförsäkringar.
Strax efter lumpen sa han upp sig från däckverkstaden, efter att ha skaffat busskörkort, och började köra taxi. Men de gamla däckkunderna fortsatte att höra av sig och undrade om han inte kunde fortsätta med däck i egen regi.
– 1994 köpte jag Sjöbo Däckservice. 1995 öppnade jag en filial i Åhus. Ett år senare öppnade jag ytterligare en verkstad i Malmö och lite längre fram även en verkstad i Ängelholm.
Vid millenniumskiftet hade verkstäderna i Sjöbo, Åhus och Ängelholm avvecklats och kvar fanns de i Malmö och Göteborg, som finns kvar än idag under namnet Ulrix Däck & Service, med ett 15-tal anställda.
I verkstaden säljs inte bara däck utan överraskande nog också strumpor. Ulrik Jönsson berättar om samarbetet som uppstod med en klädleverantör som var kund på verkstaden i Malmö.
– Tillsammans utvecklade vi i flera steg en strumpa med Ulrix-tryck, som kom att bli väldigt omtyckt. Idag kommer många kunder in till däckverkstäderna bara för att köpa strumpor, vilket är jätteroligt.
Drev förändring inom Däckspecialisternas Riksförbund
I 13 års tid drev Ulrik Jönsson däckbranschens frågor inom Däckspecialisternas Riksförbund, DRF. Först som ledamot och senare som ordförande. Han beskriver många spännande år inom DRF, där arbetet han lade ner gjorde skillnad.
– Jag har alltid tyckt om att vara med och påverka och när man märker att det man säger uppskattas av andra får man energi att fortsätta. I början tyckte jag att däckbranschen var lite bortglömd bland arbetsgivarförbund, fackförbund och politiker. Numera finns en naturlig plats för branschen på ett annat sätt.
Under sin tid som ordförande i DFR var Ulrik Jönsson en drivande kraft för att få till stånd en förändring av vinterdäckslagen och en förlängning av skiftestiden. En fråga som i skrivande stund utreds av Transportstyrelsen.
– Det är nog den största fjädern i hatten för min del. Jag och Peter Buhre uppvaktade tidigare infrastrukturministern Tomas Eneroth och diskuterade den här frågan. En lagändring skulle vara väldigt positivt för branschen och ge ett bättre arbetsklimat ute på verkstäderna.
På senare år har Ulrik Jönsson också gett sig in i bryggeribranschen, med ett microbryggeri som han driver sedan 2018.
– Vi tillverkar primärt öl men även cider och snapsar och vi har egna restauranger i Åhus och Malmö. Det har varit en lång resa att komma ut på marknaden men vi har lyckats ta oss in på Systembolaget med ett antal produkter. Det är kul med alla ”däckgubbar” som kommer och hälsar på och är nyfikna på vad det är man gör.
Som om det inte vore nog med alla järn i elden är Ulrik Jönsson också politiskt aktiv i ett mindre lokalt parti.
– Efter att jag lämnat mitt engagemang i däckbranschen så fanns det lite tid över och jag har ett samhällsengagemang som jag behöver få utlopp för någonstans. Vi driver sakfrågor som vi tycker är viktiga för bygden, exempelvis sådant som rör skolor, äldrevård och näringslivsfrågor.
Vad är drivkraften bakom allt ditt engagemang?
– Om man har tid är det väl härligt att man kan vara med och bidra med något. Man ger bort sin erfarenhet och får uppskattning tillbaka, det är en jättefin kombination. Det är bara en bråkdel av allt som man går och tänker på som blir verklighet, men det man hinner med och har möjlighet till tycker jag att man ska försöka förverkliga. Sedan är det förstås avgörande att få arbeta med lojala och kunniga personer samt att jag har en trygg familj och relation med min fru där båda tillåts utvecklas och hålla på med det vi tycker är roligt.