Sofia Uddefors har en historia att berätta som är brokig, häpnadsväckande och djupt imponerande.
– Jag växte upp i Uddevalla och spenderade som många unga tjejer en stor del av min lediga tid med hästar. Mitt intresse var så stort att det ledde till att jag så småningom började tävla på heltid i hoppning på svensk elitnivå och tänkte mig att hålla på med det i många år, berättar Sofia.
Men så bestämde sig hennes far och mor för att flytta till soligare breddgrader och lämna familjens taxifirma i Sofias händer.
– Där stod jag plötsligt med tio taxibilar och sexton anställda att ta ansvar för. Det var bara att gilla läget och dra ner på ridningen.
Sofia berättar att hon så småningom lämnade taxirörelsen och började jobba mer med hästar igen.
Förlamad i ett år
– Jag startade eget och tog uppdrag med att rida in knäppa hästar, en verksamhet som jag faktiskt kunde livnära mig på. Jag hade kunder från vida omkring och trivdes jättebra med det jobbet.
Men så en dag ställdes allt på ända. Sofia blev kastad av en häst och ramlade så illa att hon bröt ryggen. Hon blev totalförlamad och förblev så i nästan ett helt år.
– Men jag ville inte ge upp utan bestämde mig för att komma igen, att kämpa på och hitta ett sätt att komma tillbaka till ett mer normalt liv.
Ett år efter olyckan var hon så återställd att hon kunde börja arbeta som säljare åt ett företag inom rehabilitering. I nästan fem år jobbade hon som anställd säljare, sedan startade hon egen verksamhet inom samma område.
– För drygt fyra år sedan blev jag headhuntad till säkerhetsbranschen, som vice vd i ett larmbolag, men efter fyra framgångsrika år där ville jag pröva något annat.
Sofia berättar att hon tyckte att hon behövde en större utmaning att tackla innan 50-årskrisen så hon sökte en sådan. Hon hittade fyra intressanta jobb, sökte dem och fick dem alla. Men valet föll på jobbet som vd hos Vianor i Falköping.
Taggar på utmaningar
– Det här, kände jag, är den största utmaningen av alla och utmaningar är något jag verkligen taggar på. Företaget gick inte så himla bra, men jag såg en stor potential att ändra på det. Där fanns tre anställda montörer, tre stora, starka men go’a killar som talade om för mig att de jättegärna ville ha en kvinnlig chef. Det kunde jag inte motstå, erkänner Sofia.
Tre månader har gått sedan Sofia Uddenfors kom hit, men gänget på Vianor-verkstaden är redan väl sammansvetsat och alla vill åt samma håll. Sofia försöker att fungera som en katalysator för nya idéer om hur verksamheten ska utvecklas. Hon betecknar sig själv som ”strukturfascist” är en stark vän av god planering och tydliga mål. Hon tror på ordning och reda och rak kommunikation. En hel del av det här har hon lärt sig under åren på högskolan i Borås, där hon läste pedagogik.
– Pedagogik handlar mycket om psykologi och det är vad som krävs för att bli en bra säljare, vare sig det gäller att sälja hästfoder, medicinska behandlingsmetoder eller idéer om verksamhetsförbättringar, menar Sofia.
Strävar mot toppen
Sofia Uddefors har alltid levt sitt liv med bestämda tidsplaner och hon menar att genom målinriktat arbete har hon lyckats med det hittills. För verkstadens del handlar det om att inom två år vara en toppverkstad, en av topp fem inom Vianor-regionen. Då ska omsättningen ha ökat med några miljoner och ytterligare en person ska vara anställd.
– Och så ska vi ha renoverat kundmottagningen, den behöver ett lyft.
Efter tre månader är Sofie helt på det klara med att smekmånaden är över. Ändå är stämningen alltjämt i topp på verkstaden.
– Jag är så tacksam över att få vara här, när jag kommer hem från jobbet skrattar jag fortfarande. Sofie bor i hus på landet utanför Axvall och har en sjuttonårig son och två hästar att ta hand om därhemma. Så arbetsdagen är inte slut när hon lämnar verkstaden.
– Men jag är glad över att kunna rida igen. För ett tag sedan började jag hoppa igen och red en runda med 90 cm-hinder. Vem hade trott det om mig då, när jag låg där förlamad för tolv år sedan?
Fakta Vianor Falköping
Vianor i Falköping är en mixad verkstad som fixar såväl personbils- som lastbilsdäck. Utöver det erbjuder verkstaden det mesta inom bilservice. Här finns bland annat kompetens inom AC.
– Vi klarar det mesta utom kamremmar, men det beror på att jag tycker verktygen för sådana jobb är alldeles för dyra, skrattar Sofia Uddefors. Hon är imponerad av kompetensen hos sina tre anställda, de klarar allt, menar hon.
Under däckbytessäsongen tar företaget in en och en halv person till, med god planering och framförhållning menar Sofia att det räcker.
Verkstaden har förstås ett däckhotell som just nu har 450 förvaringar men plats för ytterligare något hundratal. Den stora lastbilshallen ska få nytt golv med fast monterade maskiner för att hanteringen ska bli smidigare. Och dessutom en yta för in- och utleveranser.
– Jag har också bett hyresvärden om att få automatportar till hallen och det ser ut att gå vägen.
Sofia oroar sig inte över att förändringen kan öka hyran en del utan tror att ett smidigare arbetsflöde och lite lägre elräkning ska betala det kalaset.