Att bedriva däckförvaring är ett mödosamt arbete som kräver såväl administrativ som manuell hantering. Ökad efterfrågan på däckförvaring har också lett till trångboddhet hos många däckverkstäder.
Företaget EBD möjliggör för däckverkstäder att överlåta denna process till dem. När hjulskiftet är klart hämtar EBD upp hjulen och transporterar dem till något av sina centrala däckhotell. Där tvättas de och märks upp, för att sedan gå igenom en elektronisk scanning med AI-teknik. Då mäts mönsterdjup och fälgarna kontrolleras för eventuella skador. Dessa bilder skickas till kunden som får en tydlig överblick och förslag på åtgärder när det behövs, detta i direkt anslutning till sitt hjulskifte.
Enligt Peter Claesson kan EBD:s tjänster gynna däckåterförsäljare genom att frigöra utrymme i deras lokaler och ge alternativa affärsmöjligheter.
– Då kan de använda den yta som annars tas upp av däckförvaring till att bredda sin affär med andra möjligheter.
För däckverkstäder som överväger att utöka sina lokaler för däckförvaring kan EBD:s tjänster innebära en kostnadseffektiv lösning utan behov av banklån eller långa hyresavtal.
– Istället får de förutsägbar kostnad samtidigt som de sparar tid och arbete som personalen skulle ha lagt på att inventera däck. Tack vare att vi kan hantera en så pass stor mängd hjuluppsättningar så blir vi också kostnadseffektiva gentemot både återförsäljaren och slutkonsumenten, säger Jesper Lindbom, affärsområdeschef för däcksegmentet inom Bilia.
Ur ett arbetsmiljöperspektiv finns det också fördelar.
– På mindre däckhotell blir det ofta många manuella lyft samtidigt som däcken blir allt större och tyngre. Hos oss är all hantering av däcken automatiserad. Vi tror att det kommer att bli ett allt större fokus på arbetsmiljö framöver och att lagstiftningen kommer att skärpas kring vad och hur man får lyfta, säger Jesper Lindblom.
– En annan aspekt är säkerheten. Många däckverkstäder som ligger mitt inne i städer kan inte förvara däck på grund av brandrisk, säger Peter Claesson.
EBD grundades 2015 och ingår i Bilia-koncernen sedan 2019. Företaget jobbar under så kallad ”white label” så det är alltid däckverkstadens egen logga som syns gentemot slutkonsumenten. 2028 har de som målsättning att ta hand om minst 250 000 däck på sina anläggningar, vilket är en fyrdubbling jämfört med idag. Det är högt uppsatta mål, men fullt genomförbara, menar Peter Claesson.
– Vi har satsat mycket på att utveckla vår teknik och våra system för att kunna ta hand om större volymer och flöden. Samtidigt har vi också tittat på den svenska kartan, var människor bor, var bilar rullar och var de stora bilföretagen och övriga intressentgrupper, där bland annat däckfackhandeln ingår, har etablerat sig. Vi har idag sju anläggningar, varav ett stort nybyggt hotell i Jordbro i södra Stockholm och ett nybyggt i Kungälv utanför Göteborg. Vi kommer också att etablera ett nytt hotell i Malmö under året och troligtvis även ett i Norrköping till hösten. Sedan är vi beredda att öppna hotell på fler ställen, om vi ser att det finns en tillräckligt underlag för lönsamhet och skapa kundnytta.
Det här reportaget finns också att läsa i Däcksnack nummer 2 2025.